Wednesday, September 17, 2014

Tutorial Memasukkan Gambar dalam Forum UPSI

Assalamualaikum...

Rasa seronok sangat hari ini sebab baru balik dari jogging kat Bukit Kledang. Nanti saya share my edventure @ Bukit Kledang ok...

Balik jer trus buka PC.. then ada member UPSI hantar PM kat saya mcm gambar di bawah..


So.. dengan lapang dada saya ingin berkongsi bagaimana memuat naik ilustrasi/ image ke dalam forum...

saya sediakan dalam bentuk gambar untuk lebih memudahkan pemahaman kawan2 ek...

1. Mula2 masuk myguru3 macam biasa la.. hehehehe pastu pilih group forum....
Then tulis la apa yang korang nak tulis.. bila tang nak bubuh gambar tu klik kat insert image.



2. Pastu, korang cari la gambar apa yang korang nak melalui google image then copy dia punya URL. "..macamana kalau nak bubuh gambar sendiri / gambar yg tiada dlm internet..?
Okey, dah agak dah... korang mesti nak tanya soalan tu kan... kan...
so.. korang boleh la buh korang punya dalam photobucket.com dulu or mana2 photo saving through internet untuk dapatkan URL dia... but make sure korang sign up dulu.. supaya gambar korang tu ada privacy sikit... korang klik jer photobucket.com



3. Pastekan URL gambar yang korang pilih tu dalam source tu. Kalau nak adjust size gambar boleh baca gambar di bawah... hehehehehe malas nak type panjang la ni... kekekeke..penat..



4... Tarrra... jadi pon.. tahniah.... eh,,, cer try.. cer try... kalau berjaya.. jangan lupe comment kat bawah SAYA BERJAYA....!!!!



Selamat berforum....



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Tengok apa yang menarik.. Klik pada ikon dibawah ini..

Jom Chat


Try Relay: the free SMS and picture text app for iPhone.