Saturday, December 5, 2015

~Menjadi Pelajar Semester Pertama~

Salam semua....
Lama juga tak masuk berceloteh dalam ni kan... rindu tak.. hehehehe ok, Kali ini, ola nak share persediaan diri sebelum niat nak menyambung pelajaran peringkat master. Beberapa perkara perlu di ambil kira. Walaupun Ola baru semester 1 tapi ola nak share bagaimana menjadi pelajar master semester 1... nanti bila dah semester 2 kite cite sem 2 punya citer plak.. hehehehe


Muke harus ceria, walaupun tugasan melambak2........
Inilah kunci utama.... hidup kena ceria... happy sokmo.... supaya kepeningan nak buat esemen nanti hilang dengan hormon2 keceriaan yang kita wujudkan sendiri....
Dr. Mahaliza (penyarah organisasi kami) berkata, kalau tak pening, bukan pelajar master namanya.... Sakit2 kepala tu wajib ada... masalahnya ni bukan sakit kepala sikit2 punya... mcm nak meletop pun ada.....

Persediaan dalam mencari bahan rujukan.... Untuk pengetahuan semua, rujukan setiap tugasan sekurang-kurangnya 7 artikel/buku/jurnal-tahun 2000 ke atas.... Kalau korang sambung 2015.... Ini bermakna rujukan yang baik dalam 5 tahun ke belakang.
Nasib korang baik la kalau dapat pensyarah yang nak 7 jer... ada pensyarah nak 15.. ha...a ambik....


Dah kalau rujukan nak banyak ini bermakna.... kena 
rajin2 kan diri ke perpustakaan.....
Ni nak promote gak la... Perpustakaan Tunku Bainun UPSI memang vest... apa vest tu...... Very la da BEST....hehehehhe nape aku cakap macam tu.... korang datang sendiri la... tempat selesa baq hang...
Kat gambar atas tu, dulu abg yg pkai baju ungu tu super duper sinior masa kat maktab, lani jadi classmate.... alhamdulillah....



Banyakkan ambil gambar.... hehehe biar la orang nak kata jakun ker aper.... bukan depa yang bayaq duit yuran kite... kite bayar kot yuran pengajian, so apa lagi, bergambar sampai muntah.... bukan apa, nak tgk kita ni mcmana masa semester 1 dan paling best boleh buat perbandingan nanti... sem 1 vs sem 4... hehehehe


Perbincangan kumpulan memang perlu... so korang pandai2 la susun masa... bila nak berjumpa dan masa bila nak buat or pembahagian tugas masing2.... Masa  ni kami tgh bincang tugasan Dr Mahaliza yang akan dibentangkan lagi 3 minggu... nampak.... pembentangan lagi 3 minggu tapi dah bincang awal... hehehehehe terbaeeeeek la tok....


Bersedia seawal yang boleh untuk pembentangan... ya, pembentangan boleh dikatakan setiap minggu ada pembentangan. ikut group. Nasib la kalau semua subjek yang kita ambil tu minggu tu kita bentang... so bersedia... Bentang jer... betul salah belakang cerita... yang penting kita bentang, kalau salah kita boleh berbincang dengan rakan2 lain dan juga pensyarah....



Bersedia dengan Jaket... bagi yang tak tahan sejuk bila ada kelas MALAM..... ya... ada kelas malam... so bersedia dengan tidur yang cukup.... supaya muke mentain cun.. hehehehehe

Yang ini rasanya bab paling penting.... KAWAN.... kalau nak sambung ni make sure kita ada kawan yang boleh kita share mood... tak perlu sama bidang, tak perlu sama kepala... tapi berkawan agar kita ada tempat untuk mendapat sokongan moral.... Kawan ni la nanti yang boleh bawa kita bersama sehingga ke garisan penamat... percaya lah, bila dah habis nanti, semua kenangan yang pernah dilalui akan dirindui... sebelah tu dah kenal kan.. itu lah kak Lin... Pelajar terbaik UPSI masa degree dulu... kami berhajat agar kami dapat sambung peringkat PhD pon sama2 insyaallah... eh lupe plak... yang belakang tu kak Ana, kenal masa hari pertama kelas... Kak Ana ni kuat semangat, walaupun kengkadang semangat tu luntur, tapi jumpe kami jer, kami mesti bagi full charge semangat dia balik... Kami berdoa semoga kami semua dapat mengharungi dunia master...


Makan... makan..... makan.... makan sudah menjadi perkara penting.. tak makan, otak tak jalan... hehehehe hampir setiap minggu kami makan BURGER JALAN TAMAN MELATI....
nanti ola share burger yang sedap tu ek... nak cerita panjang sangat.... hehehehe



Eh.. napa ada masak and bahan2 memasak ni... ha... ini kalau korang yang bergelar ISTERI....
Menjadi kemestian ola buat juadah untuk suami sebelum p kelas... Suami tak minta, tapi rasa kesian kat suami kalau dia kena p beli kat kedai... dan sebenarnya kepuasan diri bila kita masak untuk suami... so, p beli stok makanan siap2... hehehehe


Paling penting.... kalau dah kahwin tu, mesti mendapat RESTU SUAMI.... kalau tak kawen lagi, minta lah restu mak ayah..... tanpa restu mereka... nanti ilmu tu tak berkat.... yang belakang tu lah mycintahati... dia tengah basuh gerek dia, masa ni kite baru balik dari kuliah...

Rasanya banyak lagi perkara nak di kongsi... nanti lah ola share lagi ek... ni pon sempat lah buat perkongsian ni sebab ASSIGNMENT dah siap... yahooooooo.......


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Tengok apa yang menarik.. Klik pada ikon dibawah ini..

Jom Chat


Try Relay: the free SMS and picture text app for iPhone.