Tuesday, September 29, 2015

♥♥♥Schoology♥♥♥

Hello kawan-kawan....

Hari ni seharian berkursus di PPD Kinta Utara.... walaupun aku peserta paling lambat sampai, aku tak heran dan tak segan..... hahahaha sebab bukan salah aku, aku dapat maklumat lambat dari pihak sekolah untuk menghadiri kursus ni... Surat tak dapat.. Aku dan seorang lagi cikgu kena datang. sampai jer kami disambut mesra.. hehehehehe, then trus kena soal, tak bawa laptop ker?... ow ow .... lantas aku menjawab, tak pe, saya gunakan tab saya jer.. heehehehe

Ok, bukan nak cerita pasal kejadian pagi tadi... tapi nak sampaikan apa yang menarik tentang ilmu baru yang mungkin kami baru temui..
 yes... berkaitan dengan PdP la sayang....

Mungkin dah ramai yang tahu.. mungkin ada gak yang macam kami.. excited giles.... hehehehe aku je la... 
Korang pernah dengan SCHOOLOGY tak?


senang cerita, hampa type jer schoology kat google.. nanti kluaq la paparan mcm gambar kat atas ni...
Okey, siyes aku cerita memang best kalau korang memang minat IT dan pastinya akan menarik minat murid untuk mengikuti kelas korang yang mungkin dah ketandusan idea... kan...
Dalam ni macam2 boleh buat, 
Lebih kurang macam facebook la, tapi more kepada pendidikan.
Perbincangan, hantar tugasan, edar bahan sebelum pdp dimulakan, beri kerja rumah dan sebagainya..... dalam ni mmg sangat membantu guru untuk mempelbagaikan pendekatan...
idok la murid boring.. hehehehehe

Sebenarnya banyak lagi laman2 yang kita belum terokai...
rajin2 la baca belog aku ni supaya korang dapat idea.. hehehehe... itu pon kalu dan... besala, semester dah mula ni macam2 tugasan dah diterima..

Next time aku cerita plak pasal blendspace, kahoot... hak tu lagi menarik... 
tapi nanti la... tak larat la malam ni nak cite.. hehehehe

Apa pon, kalau korang guru, semua aplikasi alam maya tu korang kena sign up terlebih dahulu as a teacher. dan boleh minta murid sign up as a student... jangan paksa tau... 
aplikasi ni boleh buka guna smartfon gak tau.. so daripada budak2 ni dok layan facebook, baik depa buka benda2 yang bermanfaat kan....



Saturday, September 26, 2015

♥♥♥ myBrain15 ♥♥♥

Assalamualaikum dan salam sejahtera...
Besawang-sawang dah belog i ni tau.. smpai sesat xjumpa keyboard... hehehehhe.. ayat klishey jer kan.. hahahahahhaa

Ok lah.. kita truskan la tentang topik kali ini.. mungkin ada yang belum tahu tentang mybrain15. kalau nak tau just klik gambar di bawah :


or korang boleh tgk facebook mybrain15 ni di sini

  facebook mybrain15

Alhamdulillah, permohonan aku berjaya. bagi penjawat awam, tarikh permohonan telah tutup pada 31 Julai 2015 yang lalu. Untuk swasta rasanya masih dibuka smpi sekarang.

Masa nak tgk result permohonan mymaster aku tu, tuhan jer yang tau mcmn debaran jantung aku... masa tu dalam kereta ondaway balik kampung suami, tetiba member yang mohon sama2 dgn aku tu kol bgtau permohonannya berjaya... kebetulan masa tu kami di RnR Gunung Semanggol, apa lagi, aku terus capai tab aku then buka.. Tanpa aku sedari, air mata keluar sendiri.. syukur sangat2.. suami terus suruh p solat dan sujud syukur...



Alhamdulillah...

Kalau korang nak gak, rajin2 la tgk facebook mybrain15 tu. kadang depa update permohonan dan sebarang pemberitahuan kat situ.

Link yang aku bagi tu, segala borang2 ada dalam tu, korang download dan print jer la... nak download siap2 pon boleh... so senang




Berikut adalah kategori2 yang ditawarkan dalam mybrain15



Masa nak mohon dulu banyak borang yang perlu dikemukakan. Paling PENTING, dokumen hendaklah LENGKAP...!!!. kalau tak lengkap, jangan marah dan salahkan mybrain KPM sbb memang dah diberitahu dalam syarat2 permohonan.

Bila dah dapat pon banyak gak borang2 dan prosedur yang perlu diikuti.. biasalah, kenalah berkorban kalau nak dapatkan sesuatu kan... tapi bila kita berjaya memperolehinya, memang pengorbanan itu rasa nikmat...

 Antara borang2 yang perlu dihantar bila permohonan berjaya



Korang jenguk2 la dulu link2 yang i dah sediakan tadi... mana tau rezeki korang plak lepas ni. Insyaallah mana tau kan... Tuah ayam nampak di kaki, kenapa tuah dia nampak kat kaki?..hehehehe

Salam Aidiladha semua... masih dalam mood raya korban...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Tengok apa yang menarik.. Klik pada ikon dibawah ini..

Jom Chat


Try Relay: the free SMS and picture text app for iPhone.