Wednesday, December 28, 2016

Rancangan Pengajaran Tahunan (RPT) 2017

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia

Bersawang-sawang dah blog Ola ni.. dah lama tak jenguk... Maaflah... sibuk dengan exam baru-baru ni... Alhamdulilllah dah habis exam, so now focus untuk persediaan awal sesi persekolahan yang tinggal beberapa hari lagi....  Ola tau korang mesti tertunggu-tunggu kan RPT yang Ola nak share ni kan... kan... kan.... angguk jer... hehehehe

Ok lah... Ola dapat RPT ni pon daripada group telegram yang Ola join.. ada juga yg cari kat en. Google... Terima kasih lah banyak-banyak pada yang share.. sekarang tugas Ola plak nak share... Ilmu yang kita share pahalnya sentiasa mengalir selagi ilmu itu diguna pakai... kan...kan...kan... angguk lagi...! Hehehehehehe

Selamat mendownload kawang-kawang... jangan lupe share blog kite ni ek... RPT yang Ola jumpe jer Ola share kat sini.. mana yang tak ada tu, tapi korang ada, boleh la send kat email Ola then nanti Ola masukkan dalam ruangan ini.. unutk membantu rakan-rakan guru yang lain k... Ni email kite...

cikgujumrah13@gmail.com

(Klik pada subjek yang anda mahu download)

TAHUN 1





TAHUN 2


TAHUN 3


TAHUN 4


TAHUN 5


TAHUN 6

Bahasa Malaysia

Bahasa Inggeris

Sains

Matematik Contoh 1

Matematik Contoh 2

Bahasa Arab

Pendidikan Islam

Pendidikan Moral

Pendidikan Jasmani

Pendidikan Kesihatan

Reka Bentuk dan Teknologi (RBT)

Teknologi Maklumat dan Komunikasi (TMK)


Sejarah

Dunia Seni Visual


Ok kawan-kawan.... Kalau ada RPT yang ada masalah, yang tak boleh buka, yang salah link... atau apa juga masalah yang cikgu2 hadapi.. tinggalkan jer komen cikgu2 kat bawah ni..
Insyaallah kalau berkesempatan saya akan cuba bantu.

Jangan lupa share.... kabo kat kawan-kawan lain, RPT 2017 dah boleh download dari blog cikgu jumrah...kan...kan...

Alhamdulillah

Tuesday, August 9, 2016

TUTORIAL QUIZIZZ

Salam 1 Malaysia

Cikgu2 yang dihormati semua.... Saya nak share macam mana nak buat pembelajaran yang lebih menarik menggunakan QUIZIZZ.... Kompom-kompom cikgu cikgu semua dah berada dalam zon Pembelajaran Abad 21... TAHNIAH.....!!!!

Saya share tutorial ini melalui gambaq ja noh... hampa tengok le gambaq ni noh...

Kalau tak faham hampa tanya ja nanti.. 
Jangan risau, setiap gambaq tu ada penerangan.. cek dah buat dah.... Macam mana ceq buat gambaq-gambaq ni...????? Nanti ceq share plak la mcmn nak buat dalam entry yang lain....
Tak pa, insyaallah ceq ada masa lagi ni sbb lani dok semester break lagi... bulan 9 ni baru class start balik... okey...

KLIK Link Untuk GURU :

KLIK Link Untuk MURID :

.Oh ya... Lupa nak bagitau, Link untuk quiz cikgu2 ni boleh copy dan pastekan dalam FROGVLE cikgu2... so cikgu2 boleh menINCREASEkan rating dan penggunaan frogvle cikgu2...
itu sudah bagus... kan....

Selamat belajar...















Kalau ada umur yang panjang, nanti ceq share plak macamana nak buat soalan dan convert jadi gambaq mcam soalan ceq kat atas ni kan...











Selamat bermain.....

kalau tak dan nak buat soalan sendiri... Hampa cari jer dalam quizizz tu.. Kadang-kadang ada cikgu2 yang dah buat soalan.... So kerja kita lebih mudah....
Kalau ada masa terluang tu buat soalan sendiri dan public kan soalan kita untuk memberi faedah dan kesenangan kepada orang lain.... sangat membantu guru-guru kita kan....
Sharing is caring kan.....

Sebarang pertanyaan boleh la tinggalkan komen kat bawah ni....


Saturday, August 6, 2016

Get Ready for UPSR...????

Salam 1 Malaysia...

Apa habaq...? Ceq habaq baik... 
Baru2 ni sekolah saya didatangi 2 orang pegawai PPD... mereka menjalankan OTP (Operasi Turun Padang) Kunjung bantu katanya...
Mereka membuat tinjauan dan cuba membantu isu2 yang dihadapi oleh pihak sekolah menjelang UPSR. Meeting bersama mereka yang dihadiri oleh semua guru Tahun 6 juga meminta kami menyatakan INTERVESI yang dilakukan...
🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱
Cikgu Jumrah...? 1 soalan yang ditanya kepada saya hanya satu... Berapa orang yang boleh dibantu dalam kelas yang saya ajar???
"Semua" jawabku dengan pantas...
Ye.. insyaallah saya akan cuba bantu sedaya upaya saya...

So kali ini, saya nak share apa intervensi yang saya gunakan untuk membantu anak murid saya...
Salah satunya ialah menggunakan Quizizz...

Masalah murid : Keupayaan mengagihkan masa menjawab soalan
Intervensi : Menggunakan Quizzi

Bagaimana ????
Sediakan soalan dan tetapkan masa menjawab untuk setiap soalan. Dalam masa yang sama, mereka dilatih untuk menjawab soalan mengikut ketetapan masa.

Macamana nak buat...????
Kena buat entry khas mcmn nak buat quizizz....
Dah ada entry nanti saya share kat sini plak...
Now kita layan gambar budak2 ni buat quizizz yer...







Wednesday, July 13, 2016

Blog Header dah Tukar...!!!

Salam.....

Ye..... teman tau.. dah tuko... ate sajer jer teman rase nak nukonyer... teman dah upload macam2 subjek dalam blog teman ni... ate, header yang lama tajuk dia matematik dengan PJK... itu le pasainye teman nukor... 

lawo ke idok....? cer mike tu jawab jujur sikit.. lawo ke idok...? hahahaha.. kena lawa ka? tak pe, teman bosan nanti dengan header ni teman tuko pulak... ate, blog teman, sukati teman ler nak nukor ke idok yer... hehehehehehe


Cer mike tengok header yang lama dalam gambar yang teman post dalam pisbuk tu... kan subjeknyer teman buat MATEMATIK dengan PJK jer... padahal subjek lain pon ado... teman tak mo la mengelirukan pengunjung2 blog teman... xmo follower2s teman konpius... (budget ada follower berjuta2 hahahahaha).... bukan ape, pengunjung teman udoh nak mencecah 1 juta... apa???? udah 1 juta....??? Belum la.. hampir jer... lepas ni boleh pergiatkan info2 yang best2 lagi nah...



Teman dok godek2 le incik google ni macam mana nak buat cartoon... sebab nak ubah header nanti nak buh cartoon jer la.. teman malu.. hihiihihihi kalu sapa2 tau mcmn nak buat cartoon muke sendiri dengan senang kabo ler yer... teman nak blajar.. teringin nak mcm cikgu halimi punye blog tu.. hiihihihi Bile sebut cikgu halimi, teringin nak p Korea gak untuk student exchange program.... tapi apa kan daya, master kite tak habis lagi... dah habis nanti boleh la difikir2kan... itu pon kalau program tu masih ada....

Okey la kawang2... teman nak g masak juadah berbuka puasa ni... kome puasa dak...? Ate, moh le kite puasa.. bak kata mycintahati, puasa 6 ni ibarat puasa setahun... fuyoooo banyak tu... itu yang dia bagitau apa yang mycintahati dengar masa ceramah kat surau katanya...

Assalamualaikum..... 

KOLEKSI SOALAN UJIAN & PEPERIKSAAN TAHUN 1

KOLEKSI SOALAN UJIAN & PEPERIKSAAN TAHUN 1

Koleksi soalan ini diperoleh dari group koleksi soalan, maaf andai ada yang kurang. Subjek yang anda tidak dapat tekan tu maknenya tak ade la... orang Perak cakap tak mandang....
Jutaan terima kasih diucapkan kepada guru-guru yang memberi sumbangan soalan ini.. jasa kalian hanya tuhan yang dapat membalasnya...
Semoga bermanfaat....
selamat mendownload...

BAHASA MALAYSIA (PEMAHAMAN)

Contoh 1

Contoh 2


BAHASA MALAYSIA (PENULISAN)

Contoh 1

Contoh 2


DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI (DST)
BAHASA INGGERIS (PEMAHAMAN)

Contoh 1

Contoh 2

Contoh 3

Contoh 4


BAHASA INGGERIS (PENULISAN)

MATEMATIK 

Contoh 2

Contoh 3


DUNIA MUZIK (DMZ)

Contoh 1

Contoh 2

Contoh 3

Contoh 4


PENDIDIKAN ISLAM

Contoh 1

Contoh 2



JAWI

Contoh 1

Contoh 2


PENDIDIKAN MORAL

Contoh 1

Contoh 2

Contoh 3


PENDIDIKAN JASMANI

Contoh 1

Contoh 2


PENDIDIKAN KESIHATAN

Contoh 1

Skema Contoh 1

Contoh 2

Contoh 3

KOLEKSI SOALAN UJIAN & PEPERIKSAAN TAHUN 6

KOLEKSI SOALAN UJIAN & PEPERIKSAAN TAHUN 6

Koleksi soalan ini diperoleh dari group koleksi soalan, maaf andai ada yang kurang. Subjek yang anda tidak dapat tekan tu maknenya tak ade la... orang Perak cakap tak mandang....
Jutaan terima kasih diucapkan kepada guru-guru yang memberi sumbangan soalan ini.. jasa kalian hanya tuhan yang dapat membalasnya...
Semoga bermanfaat....
selamat mendownload...


BAHASA MALAYSIA (PEMAHAMAN)

Contoh 1

Contoh 2

BAHASA MALAYSIA (PENULISAN)

Contoh 1

Contoh 2


SAINS (KERTAS 1)

Contoh 1

Contoh 2

Contoh 3



SAINS (KERTAS 2)
BAHASA INGGERIS (PEMAHAMAN)

Contoh 1

Contoh 2


BAHASA INGGERIS (PENULISAN)

MATEMATIK KERTAS 1 DAN GABUNG

Skema Contoh 1

Contoh 2

Contoh 3


MATEMATIK KERTAS 2

Contoh 1

Skema Contoh 1

Contoh 2


PENDIDIKAN MUZIK (MZ)

Contoh 1

Contoh 2

Contoh 3


BAHASA ARAB

Contoh 1

Contoh 2


JAWI

Contoh 1

Skema Contoh 1


PENDIDIKAN ISLAM

Contoh 1

Contoh 2

Contoh 3


PENDIDIKAN MORAL

Contoh 1

Contoh 2

Contoh 3

Contoh 4


BAHASA KADAZAN DUSUN

Contoh 1

Contoh 2


BAHASA IBAN

Contoh 1

Contoh 2


PENDIDIKAN JASMANI

Contoh 1

Contoh 2


PENDIDIKAN KESIHATAN

Contoh 1

Contoh 2

Contoh 3


PJPK

Contoh 1

Contoh 2

Contoh 3


REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI (RBT)




TEKNOLOGI MAKLUMAT DAN KOMUNIKASI (TMK)



KOLEKSI SOALAN UJIAN & PEPERIKSAAN TAHUN 5

KOLEKSI SOALAN UJIAN & PEPERIKSAAN TAHUN 5

Koleksi soalan ini diperoleh dari group koleksi soalan, maaf andai ada yang kurang. Subjek yang anda tidak dapat tekan tu maknenya tak ade la... orang Perak cakap tak mandang....
Jutaan terima kasih diucapkan kepada guru-guru yang memberi sumbangan soalan ini.. jasa kalian hanya tuhan yang dapat membalasnya...
Semoga bermanfaat....
selamat mendownload...

BAHASA MALAYSIA (PEMAHAMAN)

Contoh 1

Contoh 2

BAHASA MALAYSIA (PENULISAN)

Contoh 1

Contoh 2


SAINS (KERTAS 1)

Contoh 1

Contoh 2

Contoh 3



SAINS (KERTAS 2)
BAHASA INGGERIS (PEMAHAMAN)

Contoh 1

Contoh 2

BAHASA INGGERIS (PENULISAN)

Contoh 1

Contoh 2


BAHASA KADAZAN DUSUN (BKD)

Contoh 1

Contoh 2


BAHASA IBAN

Contoh 1

Contoh 2


MATEMATIK KERTAS 1 DAN GABUNG

Contoh 2

Contoh 3


MATEMATIK KERTAS 2

Contoh 1

Contoh 2

Contoh 3

PENDIDIKAN MUZIK (MZ)

Contoh 1

Contoh 2

Contoh 3

Contoh 4

Contoh 5


BAHASA ARAB

Contoh 1

Skema Contoh 1

Contoh 2


JAWI

Contoh 1

Skema Contoh 1

Contoh 2


PENDIDIKAN ISLAM

Contoh 1

Contoh 2

Contoh 3


PENDIDIKAN MORAL

Contoh 1

Contoh 2

Contoh 3 Bahagian A



PENDIDIKAN KESIHATAN

Contoh 1

Contoh 2

Contoh 3


PJPK

Contoh 1

Contoh 2

Contoh 3


REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI (RBT)


Contoh 2


TEKNOLOGI MAKLUMAT DAN KOMUNIKASI (TMK)



Tuesday, July 12, 2016

KOLEKSI SOALAN MOCK TEST TAHUN 6 2016









KOLEKSI SOALAN UJIAN & PEPERIKSAAN TAHUN 4

KOLEKSI SOALAN UJIAN & PEPERIKSAAN TAHUN 4

Koleksi soalan ini diperoleh dari group koleksi soalan, maaf andai ada yang kurang. Subjek yang anda tidak dapat tekan tu maknenya tak ade la... orang Perak cakap tak mandang....
Jutaan terima kasih diucapkan kepada guru-guru yang memberi sumbangan soalan ini.. jasa kalian hanya tuhan yang dapat membalasnya...
Semoga bermanfaat....
selamat mendownload...

BAHASA MALAYSIA (PEMAHAMAN)

Contoh 1

Contoh 2

BAHASA MALAYSIA (PENULISAN)

Contoh 1

Contoh 2


SAINS (KERTAS 1)
BAHASA INGGERIS (PEMAHAMAN)

Contoh 1

Contoh 2

BAHASA INGGERIS (PENULISAN)

MATEMATIK KERTAS 1 DAN GABUNG

Contoh 2

Contoh 3


MATEMATIK KERTAS 2

Contoh 1

Contoh 2

Contoh 3

PENDIDIKAN MUZIK (MZ)

Contoh 1

Contoh 2

Contoh 3

Contoh 4

Contoh 5


PENDIDIKAN ISLAM

Contoh 1

Contoh 2

Contoh 3


PENDIDIKAN MORAL

Contoh 1

Contoh 2

Contoh 3

Contoh 4


PENDIDIKAN JASMANI

Contoh 1

Contoh 2


PENDIDIKAN KESIHATAN

Contoh 1

Contoh 2

Contoh 3


PJPK




REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI (RBT)




TEKNOLOGI MAKLUMAT DAN KOMUNIKASI (TMK)




KOLEKSI SOALAN UJIAN & PEPERIKSAAN TAHUN 3

KOLEKSI SOALAN UJIAN & PEPERIKSAAN TAHUN 3

Koleksi soalan ini diperoleh dari group koleksi soalan, maaf andai ada yang kurang. Subjek yang anda tidak dapat tekan tu maknenya tak ade la... orang Perak cakap tak mandang....
Jutaan terima kasih diucapkan kepada guru-guru yang memberi sumbangan soalan ini.. jasa kalian hanya tuhan yang dapat membalasnya...
Semoga bermanfaat....
selamat mendownload...

BAHASA MALAYSIA (PEMAHAMAN)

Contoh 1

Contoh 2

BAHASA MALAYSIA (PENULISAN)

Contoh 1

Contoh 2

DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI (DST)

Contoh 1

Contoh 2

BAHASA INGGERIS (PEMAHAMAN)

Contoh 1

Contoh 2

BAHASA INGGERIS (PENULISAN)

Contoh 1

Contoh 2


MATEMATIK KERTAS 1 DAN GABUNG

Contoh 2

Contoh 3


MATEMATIK KERTAS 2

Contoh 1

Contoh 2

Contoh 3

DUNIA MUZIK (DMZ)

Contoh 1

Skema Contoh 1

Contoh 2

Contoh 3

Contoh 4

PENDIDIKAN MORAL

Contoh 1

Contoh 2

Contoh 3


PENDIDIKAN JASMANI

Contoh 1

Skema Contoh 1


Contoh 2

Contoh 3


PENDIDIKAN KESIHATAN

Contoh 1

Contoh 2

Contoh 3

KOLEKSI SOALAN UJIAN & PEPERIKSAAN TAHUN 2

Salam... seperti yang Ola janjikan ini dia koleksi soalan ujian bulanan dan peperiksaan mengikut tahun... Mana yang tak ada tu, sy mohon maaf, kalau Ola jumpa nanti Ola buh noh...Ola dapat bahan2 ni daripada group koleksi soalan.. terima kasih banyak2....
Mungkin soalan2 di bawah ni ada yang soalan untuk peperiksaan dan ujian, kalau Ola, Ola download jer sebab Ola akan pilih-pilih soalan dan kombine jer soalan-soalan yang ola pilih.
Ok.. selamat mendownload.

BAHASA MALAYSIA (PEMAHAMAN)

BAHASA MALAYSIA (PENULISAN)

DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI (DST)
BAHASA INGGERIS (PEMAHAMAN)

Contoh 1

Contoh 2

BAHASA INGGERIS (PENULISAN)

MATEMATIK KERTAS 1 DAN GABUNG

Contoh 2

Contoh 3


MATEMATIK KERTAS 2

Contoh 1

Contoh 2

Contoh 3


DUNIA MUZIK (DMZ)

Contoh 1

Contoh 2

Contoh 3

Contoh 4


PENDIDIKAN MORAL

Contoh 1

Contoh 2

Contoh 3


PENDIDIKAN JASMANI

Contoh 1

Contoh 2


Sunday, May 8, 2016

BuSy BuSy BuSy

Assalamualaikum...

Allahu rabbi... Hari ini bertarikh 8/5/2016 bersamaan dengan hari Ahad... yes.. its was a beautifull sunday.... baru berkesempatan mencoret dalam blog aku.. pergh... nampak tak busy aku macamana... hehehhehe last coretan bulan Januari you... Oh em jiiii.....

Korang tau dak.. sem ni walaupun 2 subjek jer yg ada exam 1 subjek tak de exam (penyelidikan kualitatif), tapi yg 1 subjek tu macam boleh tapau 2 subjek lagi.. huhuhu  satu lagi sebab kenapa aku busy sangat... sebab aku dah mula start buat proposal utk projek akhir sem nanti... ada sesetengah panggil FYP (Final Year Project). Walaupun belum ada penyelia, tapi aku rajinkan diri jumpe pensyarah yang memang pakar dalam penyelidikan ni... Prof Madya Dr. Khuan Wai Bing...



Ha... ini lah lect aku yang cute tu... Dia memang awesome... sangat membantu kami untuk lebih faham penyelidikan dengan lebih baik.. 
Sememangnya TERBAEEEEEEEKKK...
Sebab tu sem ni 2 kelas dia aku masuk.... tamak tak.. harap2 sem depan dia buka kelas gak... hihihihihihi

Eh... aku ada kerja ni.. nak masukkan soalan ujian or peperiksaan dalam blog aku ni...
ok la... kita sembang lain kali la ek... sembang ker??? ker aku syok sendiri jer....

adios...

Monday, January 4, 2016

♥♥♥ Welcome 2016 ♥♥♥

Alhamdulillah.. kita masih diberi peluang bernafas di muka bumi ini.. semoga tahun ini kita semua dapat mencapai segala impian yang masih belum tertunai hingga saat ini.. Apa azam tahun ni..?
Kalau saya azam tahun ni nak dapat 4plet dalam semua exam yang saya ambil... Macam tinggi sangat azam tu... tapi tak mustahil kan... Bak kata orang tua, azam kita tu kena tinggi, kurang-kurang kalau jatuh pon jatuh kat tempat tinggi dah... kan.. 

Ok, tahun ni saya nak share meja saya kat dalam bilik guru. Prinsip saya, kat mana-mana pon kita berada, make sure tempat kerja mesti dalam keadaan yang tip top. dalam rumah pon macam tu... Sempena semangat tahun baru ni, pada hari pertama persekolahan iaitu hari ini, saya ambil kesempatan balik sekolah lewat untuk menghias dan mencantikkan meja kerja saya...


Skirtting tu beli kat nagoya, RM3.00 semeter. Untuk meja guru macam ni beli 1.5 meter pon dah cukup, cuma ropol2 dia tak banyak la... kalau nak banyak beli panjang sikit... Jenis kain ni kain jersi.


3 huruf OLA tu nama panggilan saya. Saya beli kat Kaison RM1.90 satu huruf kalau tak silap. Tanda Assalamualaikum tu saya jahit sendiri guna kain felt. Pasu-pasu comel yang ada gambar katak, bee, ladybird tu hadiah daripada anak murid. Frame gambar tu pon anak murid yang bagi... Dah pindah dah pon budak tu... nama dia Laura..


Ni lebihan kain skirting meja tadi. Kite buh kat tempat fail2 plak... so tak da lah berhabuk fail kite tu.... Dengan 1.5 meter, boleh dapat 2 skirtting.  Unutng kan.... Bakul tu rare betul... dah dekat 8 tahun... buat sendiri... Bakul hantaran masa bertunang dulu... masih elok lagi...

Ok lah... itu jer kite nak share... semoga jadi inspirasi buat semua... Korang punyer meja kerja lagi cantik kan... Kite cikgu sekolah rendah, so meja pon ala-ala macam budak2 gak la.. hehehehe comel jer kan....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Tengok apa yang menarik.. Klik pada ikon dibawah ini..

Jom Chat


Try Relay: the free SMS and picture text app for iPhone.