Wednesday, April 10, 2019

Bagaimana Mendapatkan Hak Cipta Harta Intelek?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Kali ini saya nak kongsikan bagaimana mendapatkan Copyright untuk bahan Inovasi atau apa juga bentuk keluaran hasil titik peluh dan idea cikgu-cikgu khususnya untuk tujuan Hak Cipta anda.. Senang Cerita Harta Intelek... Harta Intelek ni harta kita juga cikgu2... selain kebendaan, curahan Idea juga merupakan harta kita yang perlu di wartakan pemiliknya.

Senang jer cikgu2.. layari laman sesawang berikut:


http://www.myipo.gov.my/en/home/


Cara-caranya Cikgu boleh tgk gambar di bawah dan lihat maklumatnya:


LANGKAH PERTAMA
DOWNLOAD BORANG-BORANG PENTING

1 = Klik COPYRIGHT




2 = DOWLOAD BORANG CR-1 
(Isi dan lengkapkan)






3 = DOWNLOAD BORANG SAMPLE SD - Individual



( Borang yang diberi ini hanya sample sahaja, cikgu2 boleh gunakan borang ini dengan cara tukarkan borang ini kepada bentuk word. Cari dalam blog saya ini cara menukar pdf kepada word.) Atau klik link dibawah:

TUKAR PDF KE WORD

Borang 3 ni adalah SURAT AKUAN SUMPAH yang perlu dihantar dan dapatkan tandatangan daripada pesuruh jaya sumpah yang berdekatan dengan anda. Bayaran kepada pesuruhjaya sumpah bergantung kepada keaadaan dan cas semasa. Tapi tak mahal... hari tu saya buat RM6.00 jer.

Borang akuan sumpah ni kena print 2 helai ni. jangan jadikan sehelai walaupun nampak membazir kan.. hehehe sebab muka surat kedua tu adalah surat menyatakan lampiran gambar inovasi cikgu2.


Borang Akuan sumpah tu macam ni :


LANGKAH KEDUA
TANGKAP GAMBAR HASIL INOVASI CIKGU2 DAN MASUKKAN DALAM WORD/PDF DAN PRINT. 

BAYARAN RM10 untuk 1- 25 muka surat

Jadi kalau barang/inovasi cikgu2 besar, elok tangkap gambar banyak2 dan masukkan dalam lingkungan helaian yang saya nyatakan di atas untuk menjimatkan kos...


LANGKAH KETIGA
PENGHANTARAN

Setelah semua borang selesai di isi dan dilengkapkan, cikgu2 perlu ke pejabat pos untuk penghantaran... yela, takkan nak p bengkel keta kot.. hehehehehe

sampai pejabat pos, beli WANG POS yang bernilai RM25.00

Borang CR1 (RM15) + Dokumen Inovasi Cikgu2-Kurang 25 helai (RM10) = RM 25.00

Lengkapkan wang pos tu dan isi atas nama PERBADANAN HARTA INTELEK MALAYSIA
(Pekerja Pos akan bagi mungkin 2 keping wang pos atau 3 keping)

Dah selesai, masukkan dalam sampul surat dan berstem (ikut berat) atau beli Pos Ekspres yang kecil (kecil dari saiz A4) tu tak silap harga dia RM6.00 lebih kot.. dah lupe...

Pastu tunggulah surat daripada pihak MyIPO. (Proses dalam 2-6 bulan)
Tapi kalau nak cepat di proses, cikgu2 hantar email untuk mohon dipercepatkan atas alasan tertentu misalnya, hari pertandingan sudah dekat,....

Sekian....

eh jap... ada lagi....

LANGKAH KEEMPAT
SHARE ENTRY Saya ni....

Hehehehehe...

Share supaya lebih ramai cikgu2 kita bukan sahaja Kaya Harta Benda, tapi Kaya harta Intelek...
Jom mengKAYAkan diri dengan Harta Intelek....

Tuesday, March 12, 2019

TEMPLAT PELAPORAN PBD TAHUN 3 (SEMAKAN 2017)

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.... 

Berikut merupakan templat pelaporan PBD untuk semua subjek Tahun 3 2019 (Semakan 2017)
Selamat mendownload









































selamat mendownload... Jangan lupa share.. 


PANDUAN PELAKSANAAN PENTAKSIRAN BILIK DARJAH (PBD)



Assalamualaikum dan salam Sejahtera...

Berikut merupakan buku panduan pelaksanaan  Pentaksiran Bilik Darjah (PBD) 

Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) merupakan pentaksiran holistik yang terdiri
daripada dua kategori iaitu akademik dan bukan akademik. Kategori akademik terdiri
daripada dua komponen iaitu Pentaksiran Pusat (PP) dan Pentakiran Sekolah (PS),
manakala kategori bukan akademik terdiri daripada dua komponen lagi iaitu
Pentaksiran Aktiviti Jasmani, Sukan dan Kokurikulum (PAJSK) dan Pentaksiran
Psikometrik (PPsi) seperti dinyatakan dalam Surat Siaran Lembaga Peperiksaan Bil. 3
Tahun 2011: Pemakluman Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) di Sekolah Rendah
dan Menengah Rendah (KP.LP.003.07.14.05(1)) bertarikh 29 Julai 2011.

Pentaksiran Sekolah telah dikenali sebagai Pentaksiran Bilik Darjah (PBD) mulai
hujung tahun 2016. PBD mengekalkan semua konsep Pentaksiran Sekolah dan
melibatkan penentuan tahap penguasaan murid dalam setiap mata pelajaran. Tahap
penguasaan ini dinyatakan dalam Standard Prestasi seperti terdapat dalam Dokumen
Standard Kurikulum dan Pentaksiran (DSKP) semua mata pelajaran di bawah
Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan (KSPK), Kurikulum Standard Sekolah
Rendah (KSSR), Kurikulum Standard Kelas Peralihan (KSPK) dan Kurikulum Standard
Sekolah Menengah (KSSM). Selain daripada Standard Prestasi, Standard Kandungan
dan Standard Pembelajaran juga dirujuk dalam pelaksanaan Pentaksiran Bilik Darjah.






Selamat Membaca

Unutk dapatkan Templet2 Semakan Tahun 1, 2 dan Tahun 3 boleh klik pada pautan PELAPORAN di sebelah kanan ini. 
Terima kasih

Wednesday, January 2, 2019

RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN (RPT) 2019














Selamat mendownload..
Jangan lupa SHARE..

RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN (RPT) TAHUN 2 2019





TAHUN 2








Pendidikan Moral

Bahasa Arab


Pendidikan Kesihatan




Selamat mendownload..
Jangan lupa SHARE..


RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN (RPT) TAHUN 3 2019



TAHUN 3





Pendidikan Islam


Bahasa Arab


Pendidikan Kesenian (MUZIK)



Selamat Mendownload

Jangan Lupa SHARE..... 

RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN (RPT) TAHUN 1 2019






Assalamualaikum... 

Hai.. bersua kembali kite yer... udah lamo tak dengo cite ek... ate.. teman sibok bebeno... Entry tahun lepas teman sibuk pasai urusan master teman ye dok... taun ni teman sibuk lagi.. hahahaha menguruskan phd teman pula.. kome doakan lah kesihatan teman yer... bertambah plak sibuk teman sebab teman naik PK KOKO la pulok... ater.. nak wat camna.. teman tak sangka dua-dua dapat serentak... tak ngape la.. janji happy dengan apa yang kita buat yer dok...

Mengkome tau dah.. teman muncul awai taun jer.. tu pon sebab teman nak share RPT untuk memudahkan kawan2.. tu pon teman tanya en google..

Moh le kome download la mana yang kome perlu yer.. 
Jangan lupa SHARE.. semoga pahala kita sentiasa mengalir ye dok...

Ada yang subjek tak ada lagi.. kome kalau ada tu sent kat teman yer...














Selamat Mendownload...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Tengok apa yang menarik.. Klik pada ikon dibawah ini..

Jom Chat


Try Relay: the free SMS and picture text app for iPhone.