Wednesday, April 10, 2019

Bagaimana Mendapatkan Hak Cipta Harta Intelek?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Kali ini saya nak kongsikan bagaimana mendapatkan Copyright untuk bahan Inovasi atau apa juga bentuk keluaran hasil titik peluh dan idea cikgu-cikgu khususnya untuk tujuan Hak Cipta anda.. Senang Cerita Harta Intelek... Harta Intelek ni harta kita juga cikgu2... selain kebendaan, curahan Idea juga merupakan harta kita yang perlu di wartakan pemiliknya.

Senang jer cikgu2.. layari laman sesawang berikut:


http://www.myipo.gov.my/en/home/


Cara-caranya Cikgu boleh tgk gambar di bawah dan lihat maklumatnya:


LANGKAH PERTAMA
DOWNLOAD BORANG-BORANG PENTING

1 = Klik COPYRIGHT




2 = DOWLOAD BORANG CR-1 
(Isi dan lengkapkan)






3 = DOWNLOAD BORANG SAMPLE SD - Individual



( Borang yang diberi ini hanya sample sahaja, cikgu2 boleh gunakan borang ini dengan cara tukarkan borang ini kepada bentuk word. Cari dalam blog saya ini cara menukar pdf kepada word.) Atau klik link dibawah:

TUKAR PDF KE WORD

Borang 3 ni adalah SURAT AKUAN SUMPAH yang perlu dihantar dan dapatkan tandatangan daripada pesuruh jaya sumpah yang berdekatan dengan anda. Bayaran kepada pesuruhjaya sumpah bergantung kepada keaadaan dan cas semasa. Tapi tak mahal... hari tu saya buat RM6.00 jer.

Borang akuan sumpah ni kena print 2 helai ni. jangan jadikan sehelai walaupun nampak membazir kan.. hehehe sebab muka surat kedua tu adalah surat menyatakan lampiran gambar inovasi cikgu2.


Borang Akuan sumpah tu macam ni :


LANGKAH KEDUA
TANGKAP GAMBAR HASIL INOVASI CIKGU2 DAN MASUKKAN DALAM WORD/PDF DAN PRINT. 

BAYARAN RM10 untuk 1- 25 muka surat

Jadi kalau barang/inovasi cikgu2 besar, elok tangkap gambar banyak2 dan masukkan dalam lingkungan helaian yang saya nyatakan di atas untuk menjimatkan kos...


LANGKAH KETIGA
PENGHANTARAN

Setelah semua borang selesai di isi dan dilengkapkan, cikgu2 perlu ke pejabat pos untuk penghantaran... yela, takkan nak p bengkel keta kot.. hehehehehe

sampai pejabat pos, beli WANG POS yang bernilai RM25.00

Borang CR1 (RM15) + Dokumen Inovasi Cikgu2-Kurang 25 helai (RM10) = RM 25.00

Lengkapkan wang pos tu dan isi atas nama PERBADANAN HARTA INTELEK MALAYSIA
(Pekerja Pos akan bagi mungkin 2 keping wang pos atau 3 keping)

Dah selesai, masukkan dalam sampul surat dan berstem (ikut berat) atau beli Pos Ekspres yang kecil (kecil dari saiz A4) tu tak silap harga dia RM6.00 lebih kot.. dah lupe...

Pastu tunggulah surat daripada pihak MyIPO. (Proses dalam 2-6 bulan)
Tapi kalau nak cepat di proses, cikgu2 hantar email untuk mohon dipercepatkan atas alasan tertentu misalnya, hari pertandingan sudah dekat,....

Sekian....

eh jap... ada lagi....

LANGKAH KEEMPAT
SHARE ENTRY Saya ni....

Hehehehehe...

Share supaya lebih ramai cikgu2 kita bukan sahaja Kaya Harta Benda, tapi Kaya harta Intelek...
Jom mengKAYAkan diri dengan Harta Intelek....

1 comment:

  1. Halo semuanya, saya Rika Nadia, saat ini tinggal orang Indonesia dan saya warga negara, saya tinggal di JL. Baru II Gg. Jaman Keb. Lama Utara RT.004 RW.002 No. 26. Saya ingin menggunakan media ini untuk memberikan saran nyata kepada semua warga negara Indonesia yang mencari pinjaman online untuk berhati-hati karena internet penuh dengan penipuan, kadang-kadang saya benar-benar membutuhkan pinjaman , karena keuangan saya buruk. statusnya tidak begitu baik dan saya sangat ingin mendapatkan pinjaman, jadi saya jatuh ke tangan pemberi pinjaman palsu, dari Nigeria dan Singapura dan Ghana. Saya hampir mati, sampai seorang teman saya bernama EWITA YUDA (ewitayuda1@gmail.com) memberi tahu saya tentang pemberi pinjaman yang sangat andal bernama Ny. ESTHER PATRICK Manajer cabang dari Access loan Firm, Dia adalah pemberi pinjaman global; yang saya hubungi dan dia meminjamkan saya pinjaman Rp600.000.000 dalam waktu kurang dari 12 jam dengan tingkat bunga 2% dan itu mengubah kehidupan seluruh keluarga saya.

    Saya menerima pinjaman saya di rekening bank saya setelah Nyonya. LADY ESTHER telah mentransfer pinjaman kepada saya, ketika saya memeriksa saldo rekening bank saya dan menemukan bahwa jumlah Rp600.000.000 yang saya terapkan telah dikreditkan ke rekening bank saya. dan saya punya buktinya dengan saya, karena saya masih terkejut, emailnya adalah (ESTHERPATRICK83@GMAIL.COM)

    Jadi untuk pekerjaan yang baik, LADY ESTHER telah melakukannya dalam hidup saya dan keluarga saya, saya memutuskan untuk memberi tahu dan membagikan kesaksian saya tentang LADY ESTHER, sehingga orang-orang dari negara saya dan kota saya dapat memperoleh pinjaman dengan mudah tanpa stres. Jadi, jika Anda memerlukan pinjaman, hubungi LADY ESTHER melalui email: (estherpatrick83@gmail.com) silakan hubungi LADY ESTHER Dia tidak tahu bahwa saya melakukan ini tetapi saya sangat senang sekarang dan saya memutuskan untuk memberi tahu orang lain tentang dia, Dia menawarkan semua jenis pinjaman baik untuk perorangan maupun perusahaan dan juga saya ingin Tuhan memberkati dia lebih banyak,

    Anda juga dapat menghubungi saya di email saya: (rikanadia6@gmail.com). Sekarang, saya adalah pemilik bangga seorang wanita bisnis yang baik dan besar di kota saya, Semoga Tuhan Yang Mahakuasa terus memberkati LADY ESTHER atas pekerjaannya yang baik dalam hidup dan keluarga saya.
    Tolong lakukan dengan baik untuk meminta saya untuk rincian lebih lanjut tentang Ibu dan saya akan menginstruksikan, dan ada bukti pinjaman, hubungi LADY ESTHER melalui email: (estherpatrick83@gmail.com) Terima kasih semua

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Tengok apa yang menarik.. Klik pada ikon dibawah ini..

Jom Chat


Try Relay: the free SMS and picture text app for iPhone.