Tuesday, August 11, 2015

Master @ UPSI

Assalamualaikum and very good _________ (fill in the blank ) friends...
a) morning
b) afternoon
c) evening
d) night

hehehehe... Jangan marah yer.. mula2 baca entry ni dah kena suh jawab soalan plak...
Okey, seperti yang di janjikan, hari ini ola nak share macam mana nak prossed/apply master kat UPSI. Kat upsi jer tau.. univesiti lain den tak tau, sebab den tak apply U lain.

Nak senang korang tgk gambaq lagi mudah kan...


Mula2 korang kena p BSN yang terdekat, kena beli BITARA ID dengan harga RM26 sahaja. Yang RM80 tu kalau korang bukan warga negara MALAYSIA.... hehehehehe Kalau korang ada online banking BSN tak perlu p bank, boleh beli melalui online gak... tak pon p ATM dia ja, kalau korang ada kad ATM BSN la.... tapi kalau nak beli kena tunggu iklan application ni kluar dulu baru beli... takut2 BITARA ID ni ada tarikh luput... takut la... soalan ni aku tak tanya plak...

Lepas dah beli BITARA ID tu, boleh la layari laman web ini



klik kat apply now tu... 

Then, masukkan IC number dan BITARA ID tadi... then ikut la semua step seterusnya... sory lah, tak ble nak tunjuk gambar utk step bila isi form tu sebab masa ola isi dulu tak sempat nak print screen...
Cuma satu jer pesan ola, sebelum nak isi, make sure korang dah sediakan dokumen2 yang ola nyatakan kat bawah ni. scan dulu then save dalam pc/laptop. Sebab nanti kena upload masa nak lengkapkan permohonan melalui talian ini.

Dokumen-dokumen yang perlu ada ialah ;

  1. Kad Pengenalan
  2. Gambar
  3. Transkrip ( muka surat 1 dan 2) - asingkan
  4. Scrol ijazah
  5. Surat tamat pengajian ( jika scrol ijazah belum ada- ola guna ni ganti skrol sbb tak kelua lagi time mohon)
  6. Surat Pengesahan Majikan ( jika pointer kurang dari 3.00)
Semua dokumen ini mesti diupload dan dihantar. kadang proses dia  mengambil masa yang agak lama.... memang lama juga la.. so make sure internet korang ok.. tapi kalau ada masalah, korang boleh kol/email bahagian pengurusan IPS ni. Depa buat kerja laju jer.. mmg diorang betul2 komited. Hubungi diorang kat sini ;


PROGRAM-PROGRAM YANG DITAWARKAN

Korang boleh tengok program2 yang ditawarkan...

Berikut pula ialah Master dalam Pendidikan... 




program lain tu korang tengok sendiri lah dalam tu....  banyak sangat ola nak kena download... hehehehehe 

YURAN PENGAJIAN...?????


Dalam gambar di atas dia tunjukkan 3 semester jer kan... yang ni paling minimum semester yang diambil. untuk 1st semester kena bayar dalam RM2053. itu untuk non science & technical punya course la... untuk first sem jer kena bayar extra RM460...


Kalau korang rajin, boleh apply mybrain15 dibawah program KPM. tapi permohonan ni sudah tutup 31 Julai yang lalu. Kalau ada rezeki, tahun depan mungkin dibuka semula. Kalau nak tau apa tu mybrain15, korang tanya en google jer... type biasiswa mybrain kpm. pastu korang bacalah maklumat dalam tu. tak pon KLIK DISINI

Senang cerita, kalau nak maklumat lanjut kena rajin kol depa.... Macam ola ni, diorang memang sampai naik cemuih (bosan) asyik aku jer yang kol... hehehehehe


Ola apply gak mybrain ni tapi tak taulah dapat ke tak... Korang doa lah semoga ola dapat biasiswa mybrain ni.. hehehehe nanti ola doa untuk korang gak k....

Keputusan permohonan utk master ni selalunya ambil masa 2 hingga 3 bulan. Sekarang senang betul, semua online jer... Kad Metrik pon online jer buh gambar... hehehehe boleh la letak gambo yang cun sikit.. kikikiki dulu kena ambil gambar masa pendaftaran, dengan berpeluh2 beratur memang muke penat la habaq hang.. hehehehe

Nak tgk kad metrik ola? nin dia ;


Ok, rasanya itu jer kot nak cite kat sini.. Harap korang doakan semoga ola boleh mengharungi dan menamatkan pengajian kali ini... Terima kasih banyak2 atas doa kalian....

Jom, apa tunggu lagi... jom sambung master kawan2...







No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Tengok apa yang menarik.. Klik pada ikon dibawah ini..

Jom Chat


Try Relay: the free SMS and picture text app for iPhone.